Biogazdálkodás
Azon dolgozunk, hogy a legkiválóbb minőségű rizst állítsuk elő.
Bio info
Ezen az oldalunkon megtudhatod, mi a biogazdálkodás és a mi a bioélelmiszer, miért érdemes biotermékeket választani, és hogyan ismerheted fel azokat.
Mik a biogazdálkodás
alappillérei?
a talaj, a víz és a levegő állapotának, a növények és az állatok egészségének, továbbá az ezek között egyensúlynak a megőrzése és javítása.
kiváló minőségű élelmiszer előállítása, melyek gyártása a környezetre nem ártalmas mezőgazdasági– és élelmiszeripari gyakorlattal történik
a természeti erőforrások felelősségteljes használata
fenntartható gazdálkodási rendszer
A biogazdálkodás szemlélete
„Az ökológiai termelés a gazdaságirányítást
és az élelmiszer-termelést is magában foglaló összetett rendszer, amely ötvözi a legjobb környezetvédelmi és éghajlatvédelmi gyakorlatokat, a magas szintű biológiai sokféleség biztosítását, a természeti erőforrások megőrzését”
EU218/848
Mitől más a biogazdálkodás?
Vetőmagok
A vetőmagnak ökológiai gazdálkodásból kell származnia. GMO (genekailag módosított) vetőmagok nem használhatóak a biogazdálkodásban.
Tápanyagok
Az ökológiai gazdálkodásban a talaj tápanyagtartalmának és talajélet fenntartásának módja kizárólag természetes anyagokkal (szervestrágya, zöldtrágya, stb.) történhet. A talaj tápanyagtartalma szintetikus műtrágya készítményekkel nem pótolható.
Védekezés
Kártevők, kórokozók elleni védekezésben nem
használható fel növényvédőszer (rovarirtó, gyomirtó). A károsítók és gyomnövények által okozott károk megelőzéséhez elsősorban alternatív módszereket kell találni: mechanikus kezelés, hőkezelés, természetes ellenségek, vetésforgó, a NÉBIH által ökológiai gazdálkodásban engedélyezett természetes alapú készítmények.
Feldolgozás
A termény szárítása, tisztítása és tárolása során sem használható fel semmilyen szintetikus kemikália.
Mit jelent az, hogy egy élelmiszer bio?
A késztermékben az ökológiai (bio) összetevők aránya 95-100 %.
Az esetleges 5% pedig kizárólag bio alapanyagokkal nem helyettesíthető hozzávaló lehet (pl. só), de ezeknek az alapanyagoknak a használata engedélyhez kötött.
A bioélelmiszerek előállítása, feldolgozása, tárolása és szállítása szigorú hazai és Európai Uniós jogszabályokhoz kötött.
Miért drágábbak a bioélelmiszerek?
1
A bioélelmiszerek előállítása magasabb költség mellett, alacsonyabb hozamot ér el, mint a hagyományos (vegyszeres, műtrágyás) termesztés esetében, ez
okozza elsősorban az árkülönbséget.
A feldolgozás és raktározás során nem használhatóak szintetikus készítmények, így ezek tovább növelik a technológia költségeket amelyek az árban jelentkeznek.
2
Az árkülönbséget viszont kompenzálja a magasabb minőség, továbbá az, hogy ezeknek a termékeknek a fogyasztása egészségesebb lehet.
Laboratóriumi vizsgálatokkal pedig szermaradvány nem mutatható ki a késztermékből.
Miért válasszuk a bio élelmiszereket?
nem tartalmaznak szermaradványokat
beltartalmi értékük magasabb lehet (vitamin-, tápanyag- és ásványi anyag)
fogyasztásuk bizonyítottan egészségesebb
a bio élelmiszerek fogyasztásával hozzájárulunk az éghajlat védelméhez, a talaj sokszínűségének fenntartásához, a biológiai sokféleség megóvásához
Mi mutatja meg, hogy egy termék valóban bio?
A bio élelmiszerek csomagolásán a következőket keressük:
Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. vagy a Bio Garancia Kft. védjegye
az EU levél alakú, ökológiai logója és kódszáma