Biogazdálkodás

Azon dolgozunk, hogy a legkiválóbb minőségű rizst állítsuk elő.

Bio info

Ezen az oldalunkon megtudhatod, mi a biogazdálkodás és a mi a bioélelmiszer, miért érdemes biotermékeket választani, és hogyan ismerheted fel azokat.

Mik a biogazdálkodás
alappillérei?

a talaj, a víz és a levegő állapotának, a növények és az állatok egészségének, továbbá az ezek között egyensúlynak a megőrzése és javítása.

kiváló minőségű élelmiszer előállítása, melyek gyártása a környezetre nem ártalmas mezőgazdasági– és élelmiszeripari gyakorlattal történik

a természeti erőforrások felelősségteljes használata

fenntartható gazdálkodási rendszer

A biogazdálkodás szemlélete

„Az ökológiai termelés a gazdaságirányítást
és az élelmiszer-termelést is magában foglaló összetett rendszer, amely ötvözi a legjobb környezetvédelmi és éghajlatvédelmi gyakorlatokat, a magas szintű biológiai sokféleség biztosítását, a természeti erőforrások megőrzését”

Mitől más a biogazdálkodás?

Vetőmagok

A vetőmagnak ökológiai gazdálkodásból kell származnia. GMO (genekailag módosított) vetőmagok nem használhatóak a biogazdálkodásban.

Tápanyagok

Az ökológiai gazdálkodásban a talaj tápanyagtartalmának és talajélet fenntartásának módja kizárólag természetes anyagokkal (szervestrágya, zöldtrágya, stb.) történhet. A talaj tápanyagtartalma szintetikus műtrágya készítményekkel nem pótolható.

Védekezés

Kártevők, kórokozók elleni védekezésben nem
használható fel növényvédőszer (rovarirtó, gyomirtó). A károsítók és gyomnövények által okozott károk megelőzéséhez elsősorban alternatív módszereket kell találni: mechanikus kezelés, hőkezelés, természetes ellenségek, vetésforgó, a NÉBIH által ökológiai gazdálkodásban engedélyezett természetes alapú készítmények.

Feldolgozás

A termény szárítása, tisztítása és tárolása során sem használható fel semmilyen szintetikus kemikália.

Mit jelent az, hogy egy élelmiszer bio?

A késztermékben az ökológiai (bio) összetevők aránya 95-100 %.

Az esetleges 5% pedig kizárólag bio alapanyagokkal nem helyettesíthető hozzávaló lehet (pl. só), de ezeknek az alapanyagoknak a használata engedélyhez kötött.

A bioélelmiszerek előállítása, feldolgozása, tárolása és szállítása szigorú hazai és Európai Uniós jogszabályokhoz kötött.

Miért drágábbak a bioélelmiszerek?

1

A bioélelmiszerek előállítása magasabb költség mellett, alacsonyabb hozamot ér el, mint a hagyományos (vegyszeres, műtrágyás) termesztés esetében, ez
okozza elsősorban az árkülönbséget.

A feldolgozás és raktározás során nem használhatóak szintetikus készítmények, így ezek tovább növelik a technológia költségeket amelyek az árban jelentkeznek.

2

Az árkülönbséget viszont kompenzálja a magasabb minőség, továbbá az, hogy ezeknek a termékeknek a fogyasztása egészségesebb lehet.
Laboratóriumi vizsgálatokkal pedig szermaradvány nem mutatható ki a késztermékből.

Miért válasszuk a bio élelmiszereket?

nem tartalmaznak szermaradványokat

beltartalmi értékük magasabb lehet (vitamin-, tápanyag- és ásványi anyag)

fogyasztásuk bizonyítottan egészségesebb

a bio élelmiszerek fogyasztásával hozzájárulunk az éghajlat védelméhez, a talaj sokszínűségének fenntartásához, a biológiai sokféleség megóvásához

Mi mutatja meg, hogy egy termék valóban bio?

A bio élelmiszerek csomagolásán a következőket keressük:

Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. vagy a Bio Garancia Kft. védjegye

az EU levél alakú, ökológiai logója és kódszáma